Feest & kleding

Discussie Zwarte Piet nu al op gang

Discussie Zwarte Piet nu al op gang
8 years ago 1426 Views

Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme', Dehlia Timman van D66 in Amsterdam en het Sint Nicolaas Genootschap buigen zich over de uiteenlopende standpunten. Het Sint Nicolaasgenootschap is pro-Zwarte Piet

Het is de bedoeling dat nog voor de zomer een soort van protocol of een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten wordt gepresenteerd.

Hoe ziet Zwarte Piet er uit in 2014

Wat de rol zal zijn van Zwarte Piet in 2014 en in de jaren daarna, kan een interessante discussie opleveren. Wij zijn vooral benieuwd naar eventuele veranderingen in kleding van Zwarte Piet, schmink maar ook de haardracht. Er is natuurlijk al veel veranderd de afgelopen jaren. De laatste jaren verkopen we veel minder zwarte schmink, veel verenigingen gaan over naar bruin, eerst nog donker en daarna lichte schmink (bijvoorbeeld de lichtbruine schmink van Kryolan 101)

Afgelopen jaar nog stond in de krant dat in Amsterdam de oorbellen van de Piet, als een soort van compromis, zouden verdwijnen. Een achterhaald standpunt wat ons betreft, kijk bij verschillende intochten, waar al jaren geen oorringen meer worden gedragen.

Steeds vaker zien we Pieten met lang haar, stijl haar, zelfs andere kleuren of extensions bij moderne Pieten.

Ook zijn veel mensen al lang vergeten dat Zwarte Pieten een aantal jaren gelden nog een roe bij zich droegen en de zak was voor de stoute kinderen, want die gingen mee naar Spanje.

In de tijd dat zwarte Piet nog bij mij op de basisschool kwam, sprak de destijds pikzwarte knecht nog heel gebrekkig Nederlands en eindigden veel woorden op –os of had een imitatie, Surinaams accent.

Gezien de opsomming is er al veel veranderd in uiterlijk en ook met name de rol van Zwarte Piet de afgelopen jaren.

Toch zal er naar aanleiding van de nieuwe uitgangspunten opnieuw verandering plaatsvinden. Of deze verandering positief zal zijn is echter de vraag. We zijn erg benieuwd en laten ons opnieuw verrassen.

Posted in: Nieuws